Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Στο έλεος του χιονιά και η Κρήτη

Κλειστά Σχολεία σε Λασίθι, Ρέθυμνο και Χανιά λόγω της πυκνής χιονόπτωσης - "Δεμένα" τα πλοία στα λιμάνια - Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση - Η ΕΜΥ στο δελτίο μιλά για πολύ επικίνδυνα φαινόμενα- Στα λευκά ξύπνησε όλη η Ελλάδα!


Aγρίεψε ήδη ο καιρός στην Κρήτη. Χιονίζει στις ορεινές περιοχές και ρίχνει χιονόνερο στο Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις! Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα φαινόμενα θα γίνουν πιο έντονα...


Κλειστά σχολεία - ανοιχτοί οι δρόμοι

Στο Οροπέδιο Λασιθίου, με απόφαση του δημάρχου δε θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο τα σχολεία λόγω της πυκνής χιονόπτωσης. Η χιονόπτωση στο Οροπέδιο ξεκίνησε από τις 7.30 το πρωί. Η θερμοκρασία στις 10 το πρωί στο Τζερμιάδων ήταν -2 βαθμοί κελσίου. Προς το παρόν δεν έχουν σημειωθεί κυκλοφοριακά ή άλλα προβλήματα στην περιοχή. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του δήμου είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η χιονόπτωση θα συνεχιστεί και αύριο Τετάρτη.
 
Χιονόπτωση σημειώνεται και στα Ανώγεια, όπου το πρωί λειτούργησαν τα σχολεία, όμως λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και της χαμηλής θερμοκρασίας, έκλεισαν περίπου στις 11.00 και τα παιδιά οδηγήθηκαν με τα λεωφορεία στα σπίτια τους. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή. Χωρίς πρόβλημα κινούνται οχήματα, τύπου τζιπ και 4Χ4, ενώ σύντομα θα μπορούν να κυκλοφορούν και τα ΙΧ, με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Κλειστά είναι και τα σχολεία στο Αμάρι, το Γερακάρι, το Μέρωνα, και τα Λιβάδια Μυλοποτάμου.

Όσο προχωράει η ώρα και, λόγω της χιονόπτωσης, οι αντιολισθητικές αλυσίδες θα είναι αναγκαίες, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις κυρίως από το απόγευμα και μετά.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, βροχές και σποραδικές καταιγίδες, χιονοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστούν και θα ενταθούν από το απόγευμα με ισχυρό παγετό κυρίως στα βόρεια του νομού. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και οι άνεμοι θα είναι βόρειοι 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Στο νομό Χανίων κλειστό είναι το δημοτικό Ασκύφου και στο Έλος Σελίνου, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, ενώ εκχιονιστικά μηχανήματα διατηρούν το δρόμο προσβάσιμο για τα οχήματα.

Απαγορευτικό απόπλου έχει επιβληθεί από χθες το απόγευμα στα πλοία που παραμένουν "δεμένα" στα λιμάνια.

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση
Μικροπροβλήματα στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν στην πόλη του Ηρακλείου, κυρίως λόγω των κεραυνών που έπεσαν χθες τη νύχτα. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Προφήτη Ηλία και στα γύρω χωριά, ενώ περίπου στις 11.30 ηλεκτροδοτήθηκε η περιοχή γύρω από το ΙΚΑ Εσταυρωμένου, όπως και η Αυγενική.

Στ. Αρναουτάκης: "Υπό έλεγχο"

"Όλα είναι υπό έλεγχο" - διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι νωρίτερα έγινε τηλεδιάσκεψη με τους αντιπεριφερειάρχες και τις υπηρεσίες στο πλαίσιο της ενημέρωσης και των κατευθύνσεων.

"Έχουν μισθωθεί μηχανήματα σε δήμους, όπου χρειάζεται" - είπε ο κ. Αρναουτάκης. Προσοχή δίνεται στους δήμους που είναι στο "κόκκινο": Οροπεδίου Λασιθίου, Ανωγείων, Βιάννου και στον Ομαλό.

Η κακοκαιρία στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στα λευκά «ξύπνησαν», πάντως πολλές περιοχές της χώρας μας σήμερα, καθώς ασταμάτητα χιονίζει από το απόγευμα της Δευτέρας σε Βόρεια Ελλάδα όπως σε Σέρρες, Κιλκίς, Φλώρινα, καθώς και σε περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ η χιονόπτωση σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία θα συνεχιστεί και σήμερα.
Χιονοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα της χώρας τοπικά ισχυρές με βορείους ανέμους 10 Μποφόρ στο Αιγαίο και ισχυρό παγετό κυρίως στα βόρεια, προβλέπει για σήμερα Τρίτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Χιόνι έπεφτε από το μεσημέρι της Δευτέρας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως Σέρρες, Κιλκίς, Φλώρινας σημειώθηκε έντονη χιονόπτωση. Χιόνι έπεφτε από το απόγευμα και στο Βόλο και την Καρδίτσα, καθώς και στα ορεινά της Άρτας και των Ιωαννίνων.
Ασταμάτητα χιονίζει και στα ορεινά της Φθιώτιδας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει και τα 30 εκ.
Από τις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας χιόνιζε ασταμάτητα και μέσα στην πόλη της Λαμίας.
Προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας δημιούργησε το κύμα κακοκαιρίας, που πλήττει την Αχαΐα. Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από Αίγιο και Διακοπτό προς Καλάβρυτα, καθώς και από Ακράτα προς Ζαρούχλα.
Επίσης αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα, που κινούνται στην περιοχή των Καλαβρύτων, ενώ εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται, για να κρατούν ανοικτούς τους δρόμους. Τα οχήματα κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες.
Από τις 9:00 το βράδυ της Δευτέρας, χιονίζει και σε όλη την κεντρική Πελοπόννησο. Στα ορεινά της Κορινθίας και της Αρκαδίας η χιονόπτωση είναι πολύ πιο έντονη. Το εθνικό οδικό δίκτυο είναι ανοικτό και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.
Συνεργεία εκχιονισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και των Δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα να επέμβουν προκειμένου το βασικό οδικό δίκτυο να μείνει ανοικτό.
Η Πολιτική Προστασία και οι αρχές καλούν τους οδηγούς να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις, να μετακινούνται αφού υπάρχει απόλυτη ανάγκη, ειδικά τις νυχτερινές ώρες και να είναι απαραίτητα εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Λόγω των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών επιβλήθηκε γενικό απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου και από το λιμάνι της Ραφήνας προς τις Κυκλάδες.


Αναλυτική η πρόγνωση του καιρού για την Κρήτη
Κυκλάδες, Κρήτη: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και των Βόρειων Κυκλάδων. Βαθμιαία και από τα βόρεια χιόνι και σε πεδινές περιοχές των Κυκλάδων και έως το βράδυ και της Κρήτης. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Ανεμοι: Βόρειοι 8 με 9 και τοπικά 10 Μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.


γενικά χαρακτηριστικά - προειδοποιήσεις

στα ανατολικά τμήματα χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές.

Βόρειοι άνεμοι 10 μποφόρ στο αιγαίο.

Ισχυρός παγετός κυρίως στα βόρεια.



Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

καιρός: τοπικές νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις και παγετός κατά τόπους ισχυρός. Όμως μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες τα φαινόμενα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 8 και πρόσκαιρα 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από μείον 5 (-5) έως 02 βαθμούς κελσίου.



Νησιά ιόνιου, ήπειρος, δυτική στέρεα, δυτική Πελοπόννησος

καιρός: αρχικά νεφώσεις με χιόνι στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της ηπείρου και της δυτικής στέρεας και βροχή η χιονόνερο στα υπόλοιπα. Γρήγορη βελτίωση στα βορειοδυτικά και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές με τις χιονοπτώσεις να περιορίζονται στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Ισχυρός παγετός κατά τόπους στα βόρεια.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από μείον 2 (-2) έως 8 βαθμούς κελσιου. Στην ήπειρο τοπικά έως 3 βαθμούς χαμηλότερη.



Θεσσαλία, ανατολική στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

καιρός: νεφώσεις με χιόνι και στα νοτιότερα πεδινά χιονόνερο η χιόνι. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία, την ανατολική στέρεα, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Από το απόγευμα ύφεση κυρίως στη Θεσσαλία.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ και στα ανατολικά 9 με 10. Σχετική εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: από μείον 1 (-1) έως 05 βαθμούς κελσιου.



Κυκλάδες, Κρήτη

καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και των βόρειων Κυκλάδων. Βαθμιαία και από τα βόρεια χιόνι και σε πεδινές περιοχές των Κυκλάδων και ως το βράδυ και της Κρήτης. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Άνεμοι: βόρειοι 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 04 έως 07 βαθμούς κελσιου.


Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα

καιρός: στα νησιά του ανατολικού αιγαίου νεφώσεις με χιονόνερο η χιόνι. Στα Δωδεκάνησα βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες και από αργά το απόγευμα κατά τόπους χιόνι και σε ημιορεινές περιοχές.

Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι 7 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 02 έως 08 βαθμούς κελσιου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.



Τοπικές προγνώσεις

Αττική

καιρός: νεφώσεις με χιόνι και στο κέντρο της πόλης. Τα φαινόμενα στα βόρεια πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά αλλά από το απόγευμα θα παρουσιάσουν ύφεση.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ και στα ανατολικά 9 με 10. Σχετική εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: από 02 έως 04 βαθμούς κελσιου. Στα βόρεια του νόμου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.



Θεσσαλονίκη

καιρός: τοπικές νεφώσεις και παγετός το πρωί. Πιθανότητα για ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από μείον 2 (-2) έως 02 βαθμούς κελσιου.



Μέρος 2

πρόγνωση για την Τετάρτη 09/03/2011

καιρός: στη δυτική Ελλάδα, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων.

Στην υπόλοιπη χώρα, χιονιά στα ορεινά, τα ημιορεινά και τα πεδινά των βορειότερων περιοχών και χιονόνερο στα νότια πεδινά. Από το απόγευμα πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων σε Θεσσαλία, ανατολική στέρεα, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο. Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, που βαθμιαία θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και μέχρι αργά το απόγευμα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: βόρειοι, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο αιγαίο 9 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυρός παγετός κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου