Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010
Λ. Αυγενάκης: “Τώρα τη στάση μου καθορίζει το εθνικό συμφέρον κι όχι η κομματική πειθαρχία.
Του Αλ. Α. Ανδρικάκη
Κριτήριο της στάσης μου το εθνικό συμφέρον και όχι η κομματική γραμμή
Συνέντευξη του Λευτέρη Αυγενάκη με μηνύματα στην ηγεσία της ΝΔ
-Στην ψηφοφορία για το μνημόνιο της βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ επέλεξα να μην πράξω διαφορετικά από την κομματική γραμμή, γιατί δεν ήθελα να προκαλέσω πρόβλημα στη ΝΔ
-Αυτή την ώρα πρέπει να υπάρξει εθνική ενότητα και σύνεση κι όχι κομματικές υποταγές, όχι παρωχημένες νοοτροπίες και παρεμβάσεις των μηχανισμών
-Ο Α. Σαμαράς θα έπρεπε να είχε χειριστεί εντελώς διαφορετικά τα πράγματα στο εσωτερικό της ΝΔ, ώστε να μη προκληθούν προβλήματα που να οδηγούν στελέχη και ψηφοφόρους να κοιτούν προς τα έξω κι όχι προς τα μέσα
-Για τις κυβερνήσεις Καραμανλή:
Δεν έχω καμιά διάθεση να υπερασπιστώ κανένα που έκανε λάθη κι έφερε αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα μας
-Για το ενδεχόμενο νέου κόμματος από τη Ντόρα Μπακογιάννη:
Ποιο κόμμα, υπό ποιες προϋποθέσεις, σε ποιο χρόνο;
-Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έχει κάνει σημαντικά λάθη στο χειρισμό των μεγάλων θεμάτων. Ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά λαΐκιζε, έχοντας στόχο μόνο να καταλάβει την εξουσία
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την ηγεσία της ΝΔ ότι δεν πρόκειται στο εξής να στηρίζει άκριτα την «κομματική γραμμή» όταν τίθενται θέματα συνείδησης, όπως είναι αυτό της εθνικής προσπάθειας και ενότητας για να βγει η χώρα από την βαθειά κρίση, στέλνει ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε. Το κριτήριο μου, ξεκαθαρίζει, δεν θα είναι απλώς η κομματική ενότητα και κομματική υποταγή, αλλά πάνω απ’ όλα τα συμφέρον της πατρίδας. «Αυτή την ώρα πρέπει να υπάρξει εθνική ενότητα και σύνεση κι όχι κομματικές υποταγές, όχι παρωχημένες νοοτροπίες και παρεμβάσεις των μηχανισμών», σημειώνει.
Οι θέσεις αυτές του κ. Αυγενάκη φαίνεται ότι αναδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το εσωτερικό πρόβλημα που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο καταγράφηκε στις εκλογές για τον πρόεδρο και κορυφώθηκε με τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και τις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη προέδρων των ΝΟΔΕ και των Τοπικών Επιτροπών. Ο ίδιος τονίζει ότι για εκείνον υπήρχε θέμα συνείδησης και στην καταψήφιση του μνημονίου της βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ, αλλά επέλεξε να μην πράξει διαφορετικά από την κομματική γραμμή, γιατί δεν ήθελε να προκαλέσει πρόβλημα στη ΝΔ. όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στο μέλλον και πάλι, όπως αφήνει να εννοηθεί. Πολύ περισσότερο που, όπως υπογραμμίζει, η ηγεσία δεν ενημέρωσε καν τους βουλευτές για τη θέση της να καταψηφιστεί το μνημόνιο ακόμη και επί της αρχής. Η ενημέρωση των βουλευτών έγινε από τα μέσα ενημέρωσης…
«Σ’ αυτή τη φάση που οι εξελίξεις τρέχουν, και δεν ξέρομε καν τι έχομε μπροστά μας, θα πρέπει να προτάξομε το καλό της χώρας, την ειλικρίνεια, και κυρίως την εθνική συνεννόηση και την εθνική ενότητα», τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ. «Κι όχι απλώς την κομματική ενότητα, όχι την κομματική υποταγή». Πάντως θεωρεί ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έχει κάνει σημαντικά λάθη στο χειρισμό των μεγάλων θεμάτων. «Δεν κατηγορείται για κακές προθέσεις, αλλά για λάθη και παραλείψεις», λέει, ενώ κατηγορεί τον κ. Παπανδρέου προσωπικά ότι προεκλογικά λαΐκιζε, έχοντας στόχο μόνο και μόνο να καταλάβει την εξουσία.
Για το ενδεχόμενο της δημιουργίας κόμματος από τη Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Αυγενάκης, από την αρχή υποστήριξε τη θέση της και δεν κρύβει ότι είναι εκ των συνομιλητών της ιδίας και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αφού σημειώνει ότι «έχω μια στάση συνέπειας και δεν κάνω κωλοτούμπες», δείχνει επιφυλακτικότητα. «Ποιο κόμμα, υπό ποιες προϋποθέσεις, σε ποιο χρόνο;», απαντά, για να προσθέσει. «Αυτή την ώρα όμως προέχει ένα πράγμα. Να βρει η Ελλάδα και πάλι το βηματισμό της». Και υπενθυμίζει ότι είναι βουλευτής της ΝΔ.
Πάντως ο κ. Αυγενάκης καταλογίζει λάθος χειρισμούς και στον Αντώνη Σαμαρά, και στη Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Σαμαράς –λέει- θα έπρεπε να είχε χειριστεί εντελώς διαφορετικά τα πράγματα στο εσωτερικό της ΝΔ, ώστε να μη προκληθούν προβλήματα που να οδηγούν στελέχη και ψηφοφόρους να κοιτούν προς τα έξω κι όχι προς τα μέσα. Ενώ για τη Ντόρα Μπακογιάννη υπογραμμίζει ότι εκείνη έπραξε αυτό που θεώρησε σωστό, αλλά θα έπρεπε να κάνει μερικούς διαφορετικούς χειρισμούς, κυρίως χρονικά.
Από την κριτική του κ. Αυγενάκη δεν ξεφεύγει ούτε ο προηγούμενος πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. «Προσωπικά, ως νέος πολιτικός και νέος άνθρωπος, δεν έχω καμιά διάθεση να υπερασπιστώ κανένα που έκανε λάθη κι έφερε αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα μας», τονίζει. Και προσθέτει: «Ούτε ως μέλος της εξεταστικής για το Βατοπαίδι έχω διάθεση να καλύψω κανένα που έχει ακουμπήσει έστω και το μικρό του δακτυλάκι στο μέλι».
ΠΗΓΗ : patris.gr