Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Στα Ανώγεια προπηλάκισαν αστυνομικούς και εισαγγελέα


Της ΠΟΠΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

H έξωθεν καλή μαρτυρία για την κοινότητα των Ανωγείων ότι παράγουν πολιτισμό και κουλτούρα ακυρώθηκε την Πέμπτη το πρωί από την οχλώδη αντίδραση μεγάλης ομάδας κατοίκων και την επίθεση τους εναντίον αστυνομικών που επιχείρησαν κατ’ οίκον έρευνα.Με έναν πρωτοφανή τρόπο για πολιτισμένη κοινωνία, προπηλάκισαν, εξύβρισαν, πετροβόλησαν και χειροδίκησαν κατά των ανδρών της αστυνομίας δείχνοντας πως δεν επιθυμούν την παρουσία ένστολων στο χωριό τους. Εκτός της αστυνομίας δεν σεβάστηκαν ούτε την δικαιοσύνη αφού η παρουσία του εισαγγελέα Ιωακείμ Κασσωτάκη δεν τους φρέναρε από το μένος και τη διάθεση που εκδήλωσαν.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία αστυνομικών κύκλων αλλά ακόμα περισσότερο της Ρεθυμνιώτικης κοινωνίας που ανεπιφύλακτα το καταδικάζει. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν έχει συγκινήσει τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς της κοινότητας Ανωγείων αφού Δημοτική Αρχή, εκκλησία, πολιτιστικοί σύλλογοι και άνθρωποι των τεχνών που σε κάθε ευκαιρία αρέσκονται να προβάλλουν τον πολιτισμό και την δημιουργικότητα τους, κάνουν σαν να μην συνέβη τίποτα απολύτως γεγονός που προκαλεί απορίες.

Για την προχθεσινή αστυνομική επιχείρηση που περιελάμβανε κατ’ οίκον έρευνα και έγινε εξ αφορμής πολύωρης ομοβροντίας άσκοπων πυροβολισμών που ρίχτηκαν σε κοινωνική εκδήλωση την Τρίτη το βράδυ, πολλά ελέχθησαν σε σχέση με το αν ήταν επιτυχής ή όχι. Υπάρχει η πλευρά που ισχυρίζεται ότι εφόσον δεν έγιναν συλλήψεις ατόμων που αποτελούσαν τον μαινόμενο όχλο, περίπου 50 τον αριθμό, και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών με προκλητικό τρόπο, το αποτέλεσμα ήταν αποτυχημένο. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά που αντιτάσσεται υποστηρίζοντας ότι ήταν πολύ εύκολο να συλληφθούν κάποια άτομα ωστόσο οι εκτιμήσεις του επικεφαλής της επιχείρησης δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο διότι κινδύνευε να αιματοκυλιστεί η αστυνομική δύναμη. «Αν κάναμε συλλήψεις θα ρισκάραμε τη σωματική μας ακεραιότητα. Ίσως να μην φεύγαμε ζωντανοί διότι η σύρραξη θα γενικευόταν και θα ήταν ανεξέλεγκτη. Κανείς δεν μας διασφάλιζε ότι δεν θα ακολουθούσε μια νέα επίθεση τύπου Ζωνιανών» εκμυστηρεύτηκε στα «Ρ.Ν.» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζοντας ότι και μόνο το γεγονός ότι η αστυνομία ούτε τράπηκε σε φυγή ούτε διέκοψε την έρευνα που πραγματοποιούσε αλλά την ολοκλήρωσε παίρνοντας μαζί της τα πειστήρια που βρέθηκαν στο υπό έρευνα σπίτι, τα οποία επίσης προσπάθησαν να τα αποσπάσουν από τα χέρια των αστυνομικών κάτοικοι του χωριού, αποδεικνύει την πρόθεση και την αποφασιστικότητα της να είναι παρούσα έναντι των εγκληματικών συμπεριφορών.

Έντονα ενοχλημένη πάντως για το γεγονός ότι δεν έγιναν συλλήψεις, φέρεται η ηγεσία της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχηγός και υπαρχηγός άστραψαν και βρόντηξαν επιπλήττοντας την τοπική ηγεσία λέγοντας ότι έπρεπε να είχε προβλεφθεί συμμετοχή πολύ μεγαλύτερης αστυνομικής δύναμης στην επιχείρηση ώστε να υπάρχει θετικότερο αποτέλεσμα με συλλήψεις. Ωστόσο και πάλι η απάντηση αξιωματικών λέει πως δεν ήταν δυνατόν να μετάσχουν 200 αστυνομικοί σε μια επιχείρηση που σχετιζόταν με ρίψη άσκοπων πυροβολισμών και μάλιστα «στα Ανώγεια του πολιτισμού» όπου δεν μπορούσε να προβλεφθεί μια τέτοια αντίδραση. «Τότε θα λέγανε ότι στοχοποιούμε ένα ολόκληρο χωριό και μπήκε η αστυνομία σαν στρατός κατοχής» λένε.

Βέβαια, δεν μπορούν να αγνοηθούν περιστατικά του πρόσφατου παρελθόντος όπου κάτοικοι των Ανωγείων έχουν επιδείξει τη διάθεση τους έναντι της αστυνομίας, με προπηλακισμούς, εκφοβισμούς και απειλές εναντίον ένστολων ακόμα και μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα.

Δελτίο τύπου του βουλευτή Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη


Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών του για την εξυγίανση του Ελληνικού ποδοσφαίρου και την προστασία της Ηρακλειώτικης ομάδας του Ο.Φ.Η. ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ,Λευτέρης Αυγενάκης, απέστειλε προσωπικές επιστολές προς τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Π. Γερουλάνο, το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, κ. Π. Μπιταξή, και τον Πρόεδρο της Ε.Π.Ο., κ. Σ. Πιλάβιο, ζητώντας όπως καθοριστούν τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με τον κάθε ένα τους ξεχωριστά, προκειμένου να αποσπάσει τις διαβεβαιώσεις τους για απόλυτη τήρηση τωνδιατάξεων του νόμου και των κανονισμών του Ποδοσφαίρου, αυστηρά, προς κάθε κατεύνθυση και προς κάθε ποδοσφαιρικό σωματείο.

Στις προσωπικές του επιστολές αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «την τελευταία περίοδο γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών για φαινόμενα διαφθοράς στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, με τις περισσότερες να αφορούν κυρίως το πρωτάθλημα της Β’, αλλά και της Α’ Εθνικής κατηγορίας», ενώ τονίζει ότι «το θέμα αφορά άμεσα και στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ο.Φ.Η., ενώ έχει αναστατώσει τόσο τον ποδοσφαιρικό κόσμο της Κρήτης, όσο και τους φιλάθλους της Ηρακλειώτικης ομάδας σε όλη την Ελλάδα».

Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει ότι «ο φάκελος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ο.Φ.Η. που κατατέθηκε υπό την προοπτική συμμετοχής του την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο στη Σούπερ Λίγκα έχει απορριφθεί από την επιτροπή αδειοδότησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, έτσι ώστε δεν έχει το δικαίωμα συμμετοχής στην μεγάλη κατηγορία». Και προσθέτει ότι «το ερώτημα που θέτουν όλοι οι φίλαθλοι της ομάδας είναι εάν έχουν τηρηθεί στο ακέραιο οι διαδικασίες εξέτασης του φακέλου τόσο του Ο.Φ.Η., όσο και των υπολοίπων ομάδων που έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία».

Ειδικά, στον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει παρέμβει αποτελεσματικά για την πάταξη των συγκεκριμένων φαινομένων και την εξυγίανση του Ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και την ισόνομη και ισότιμη μεταχείριση όλων των ομάδων».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά ξεχωριστά από τους: Υπουργό Πολιτισμού, κ. Π. Γερουλάνο, Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, κ. Π. Μπιταξή, και Πρόεδρο της Ε.Π.Ο., κ. Σ. Πιλάβιο, να ορίσουν συνάντηση τις επόμενες ημέρες, προκειμένου, όπως αναφέρει και στις επιστολές του προς τον καθένα χωριστά: «να υπάρξει ενημέρωση για τυχόν πρωτοβουλίες για όλα τα παραπάνω, αλλά και να αποσπάσω τη θεσμική διαβεβαίωση για την τήρηση των διατάξεων του νόμου και των κανονισμών του Ποδοσφαίρου, αυστηρά, προς κάθε κατεύνθυση και προς κάθε ποδοσφαιρικό σωματείο».

Σύλληψη δύο ατόμων για πυρκαγιές

ΚΡΗΤΗ

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα συνελήφθη σήμερα στις 19:00 ένας 28χρονος για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, στις 03/06/2010, στο Ποικίλο Όρος, στην περιοχή της Χρυσούπολης, στο Περιστέρι Αττικής.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αύριο στον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Αθηνών, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση, για πρόκληση συνολικά εφτά πυρκαγιών στην ιδία περιοχή (22/06/2009, 05/05/2010, 07/05/2010, 28/05/2010, 02/06/2010, 03/06/2010 δυο πυρκαγιές).

Εν τω μεταξύ, πυροσβεστικοί υπάλληλοι συνέλαβαν σήμερα στις 17:00 έναν 25χρονο για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 13:10, στο Δ/Δ Πρασές, του Δήμου Μουσούρων στο Νομό Χανίων.

Ο 25χρονος θα οδηγηθεί αύριο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.