Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Φόρουμ πολιτικού ακτιβισμού από Ντόρα Μπακογιάννη


Τη δημιουργία φόρουμ με «κινηματικά στοιχεία θετικού πολιτικού ακτιβισμού» ανακοινώνει αύριο, από το Ζάππειο, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, προχωρώντας στο πρώτο βήμα οριοθέτησης του πολιτικού χώρου εντός του οποίου θα κινηθεί μετά τη διαγραφή της από τη Ν.Δ. Ενας χώρος που οριοθετείται ....
και με τη θετική ψήφο που η ίδια έδωσε στο ασφαλιστικό αλλά και με τις επισημάνσεις της για την ανάγκη διαλόγου για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.




Η πρώτη επίσημη του φόρουμ επιχειρείται, πάντως, να αποσυνδεθεί από την ίδρυση πολιτικού κόμματος. Η κ. Μπακογιάννη δεν αναμένεται να ανακοινώσει ή να υπαινιχθεί την άμεση δημιουργία κομματικού φορέα, έστω κι αν στις πρόσφατες συνεντεύξεις της δείχνει «πιο έτοιμη από ποτέ».



Το φόρουμ αναμένεται να πλαισιώσουν, σε πρώτη φάση, 50 - 60 στελέχη, όχι πρώτης γραμμής, αλλά καταξιωμένοι στον τομέα τους και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς επίσης και καθηγητές πανεπιστημίου. Η πρώην υπουργός αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση προς τους «σκεπτόμενους και δημιουργικούς ανθρώπους της χώρας». Το νέο φόρουμ αναμένεται να λειτουργήσει ως «ζυμωτήριο» θέσεων που σταδιακά θα αποτελέσουν την ιδεολογική και προγραμματική πλατφόρμα του νέου πολιτικού φορέα.



Μέσω του φόρουμ, η κ. Μπακογιάννη επιδιώκει να δώσει απαντήσεις σε πολλαπλά ερωτήματα. Πρώτον, να διασκεδάσει την εικόνα που υπάρχει σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας ότι πρόκειται για έναν «ανυπόμονο άνθρωπο» που θέλει να γίνει αρχηγός. Εφεξής ο στόχος της θα είναι η συζήτηση να στραφεί στην πολιτική, όχι με όρους καταγραφής και παρελθοντολογίας αλλά με ζητούμενο την «κοινή λογική» και τις υλοποιήσιμες προτάσεις.



Η κ. Μπακογιάννη θα επιχειρήσει, δεύτερον, να πείσει ότι δεν πρόκειται για έναν προσωπικό μηχανισμό, αλλά για μια πρωτοβουλία από τη «βάση προς την κορυφή» και, τρίτον, να δώσει σημείο αναφοράς σε στελέχη που επιθυμούν να ακολουθήσουν, αλλά -ελλείψει πολιτικού φορέα- βρίσκονται σε αδράνεια. Παράλληλη επιδίωξη αποτελεί η ανάδειξη νέων -άφθαρτων από την κεντρική πολιτική σκηνή- στελεχών. Η κ. Μπακογιάννη διατηρεί υπό την επιρροή της ομάδα γαλάζιων βουλευτών, στους οποίους, ωστόσο, δεν θα βασίζεται κυριαρχικά το νέο κομματικό εγχείρημα. Στην ίδια λογική, οι εντατικές συναντήσεις και οι συχνές επαφές της με καταξιωμένα στελέχη και εκπροσώπους του φιλελευθερισμού (Ανδρ. Ανδριανόπουλο, Τάκη Μίχα, ενώ είχε συνάντηση και με τον Στέφ. Μάνο), περισσότερο υπακούουν στη λογική της ζύμωσης παρά της εμπλοκής τους στην πρώτη γραμμή του εγχειρήματος.